Nepal, 7 maanden na de aardbeving

Reismeisje 22 december 2015

Nepal 2

Laatst kreeg ik een berichtje van Laura. Een berichtje dat me raakte. Het ging over Nepal, de schoonheid van het land en bovenal haar zorgen over de langdurige effecten van de aardbeving van dit jaar. Een gebeurtenis die ook bij ons breed werd uitgemeten in de media, maar, zoals met zo veel onderwerpen, na een aantal weken van de radar verdwijnt. Na nog eens een paar maanden zijn we het al bijna vergeten…Terwijl het dagelijkse gevecht van opbouwen en overleven voor de Nepalezen door gaat. Elke dag opnieuw. Laura wilde daar graag extra aandacht voor vragen en natuurlijk kan ik niet anders dan dat alleen maar toejuichen. Nepal is prachtig, adembenemend mooi en het bezoeken méér dan waard. Vandaag dus een interview met reiziger Laura, die net terug is van een reis door Nepal en over niet al te lange tijd een wereldreis gaat maken.

1. Wie ben je en wat heb je met reizen? Ik ben Laura, een Utrechtse dierenarts van 27 jaar. Toen ik 6 jaar geleden voor een half jaar naar Nieuw Zeeland vertrok, en op het kaartje in het vliegtuig al die onbekende landen, steden en zeeën zag waar we overheen vlogen, besloot ik dat ik dezelfde reis nog eens wilde maken, maar dan over land! Maar eerst afstuderen, wat ervaring opdoen als dierenarts en natuurlijk geld verdienen...  

annapurna thorung la pass
2. Je bent recent in Nepal geweest en hebt met eigen ogen gezien hoe de bevolking nog steeds leidt onder de aardbeving van dit jaar. Kun je daar iets meer over vertellen? Tijdens onze reis bezochten we Nepal, in november 2015, ongeveer een half jaar na de aardbeving. Hoewel slechts een klein deel van het land fysiek door de beving is getroffen, leidt de hele bevolking onder de gevolgen ervan. Nepal is een arm land, heel arm, en is grotendeels afhankelijk van toerisme. Omdat veel mensen blijkbaar toch een beetje huiverig zijn over de veiligheid en geschiktheid van Nepal als bestemming, zijn ze dit jaar weggebleven. En dan voelen de Nepalezen overal... Niet alleen de hotels, maar ook touroperators, gidsen, porters, winkels en restaurants zijn inkomsten misgelopen. En daarmee ook hun families, want veel gezinnen op het platteland worden ondersteund door familie in de steden en dorpen.
We liepen de Annapurna Circuit Trek, één van de bekendste trekkings in de Himalaya, in het absolute hoogseizoen. Waar je andere jaren op tijd je bestemming moet bereiken omdat er anders geen plek meer is, zaten we nu vaak in ons eentje te eten, uitkijkend op rijen lege borden, tafels en glazen.
Dit is niet nodig! Hoewel er zeker nog schade is, zijn alle toeristische plekken nog heel goed begaanbaar. Zelfs in Kathmandu, waar de aardbeving veel slachtoffers heeft gemaakt en ook veel monumenten zijn ingestort, is er nog meer dan genoeg te beleven en ontdekken. De belangrijkste trekkingroutes zijn begaanbaar en ook Pokhara is volledig ongeschonden door de aardbeving heen gekomen.

Pokhara

3. Wat is je favoriete bestemming binnen Nepal en waarom? We zijn vooral naar Nepal gegaan om te wandelen, en dat is zeker de moeite waard! Niet altijd makkelijk, soms gewoon ontzettend zwaar, maar de uitzichten maken alles goed en de vermoeidheid vergeet je wel weer. Pokhara is heerlijk om daarna uit te rusten, lekker te eten, te drinken, yoga te doen of gewoon met een biertje en je benen omhoog uit te kijken over het meer.

4. Je hebt wereldreis plannen Knipogen. Vertel! Wanneer, waarom en waarheen? Jazeker! Op 1 september zijn we vertrokken vanaf Amsterdam Centraal, op de trein naar Moskou. Met de Trans Mongolie Express zijn we door Rusland, Mongolië en China gereisd. Via Nepal zijn we inmiddels aangekomen in Zuid Oost Azië, waar we onder andere met een gekochte motor door Vietnam willen reizen. Hierna is het tijd om geld te verdienen op een grote farm in Australië, om vervolgens in Nieuw Zeeland als dierenarts aan het werk te gaan. En daarna? Dat zien we dan wel weer.

5. Welke tips heb je voor je andere reizigers of mensen die een wereldreis overwegen? Wil je graag maar twijfel je? Ga dan toch! Het weggaan is het moeilijkst, de spanning vooraf, het wennen de eerste weken... Daarna wordt het alleen maar makkelijker en leuker! En valt het toch tegen? Dan kun je altijd weer terug. Het leven in Nederland blijft altijd zoals het was.
En een andere tip: koop goede spullen. Neem je tijd om te researchen en geef soms liever iets meer uit dan iets minder. Als je uit je backpack leeft, wil je graag dat alles wat daarin zit perfect is! Ik heb zoveel uur in de Bever gestaan dat ik inmiddels het assortiment uit mijn hoofd ken en er zo zou kunnen werken, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb!

6. Kunnen we je ergens volgen tijdens die geweldige reis? Op Liefs Uit vertel ik verhalen en geef ik tips over de wat moeilijker te bereiken bestemmingen. Denk aan wild kamperen aan het Baikalmeer in Siberië, een bezoek aan het dorp met rode houten huisjes waar 40.000 monniken wonen in China, of informatie over het wat en hoe van een motor in Vietnam. Ook plaatsen we recepten van de lekkerste gerechten die we tegenkomen op onze receptenpagina. Volg ons op Facebook om niets te missen! 

@Azië @Nepal #nepal #Azie #reizen #backpacken #interview

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.