De mooiste foto's van Tibet
Soms, wanneer je op reis bent, ontmoet je bijzondere mensen. Bijzonder omdat ze een unieke levensinstelling hebben of omdat ze bijzondere dingen doen. Tijdens één van onze verre reizen ben ik zo’n iemand tegen gekomen. Zijn naam is Frederic le Malet. Ik kwam hem in 2007 tegen in de trein naar Lhasa en we raakten aan de praat. Frederic komt uit Frankrijk en bezocht Tibet tijdens een van zijn reizen. Hij raakte zo onder de indruk van het land dat hij besloot alles wat hem aan Frankrijk bond op te zeggen en te verhuizen naar Tibet.
Hoewel hij nog nooit meer dan een compactcamera in zijn handen had gehad, maakte hij het tot zijn doel om dit prachtige land en haar inwoners te fotograferen. Hij wilde het land vastleggen zoals dat oorspronkelijk geweest is en op sommige plaatsen nog steeds is. Rauw, puur en ongecompliceerd. Maar vooral beeldschoon en adembenemend. Frederic kocht voor duizenden euro’s aan (analoge!) apparatuur, huurde voor zijn reizen geregeld een auto met chauffeur en kocht een oude motor met zijspan om zijn apparatuur mee te vervoeren. Daarmee trok hij door het land. ‘s Nachts Chinese checkposten ontwijkend. Hij fotografeerde met 30 graden in de zomer en -25 in de winter en bezocht gedurende zijn drie jaren dat hij er heeft gewoond bijna alle uithoeken van het land. Vooral de nomaden die met hun vee over de Tibetaanse hoogvlaktes trekken, hebben zijn speciale aandacht.
Uiteindelijk raakte hij steeds meer en meer verbonden met het land en werd het zijn levensdoel om de ziel van dit land en haar inwoners vast te leggen. Voordat het verdwenen is. En of dat is gelukt!! Een paar maanden geleden kwam hij bij ons op bezoek om zijn eerste exemplaar van zijn tweede boek te overhandigen. Daarvoor had hij ook al een boek afgerond en organiseert hij regelmatig internationale exposities in onder meer Frankrijk en Duitsland. Tijdens het afgelopen bezoek van de Dalai Lama aan Hamburg werd zijn “levenswerk” bekroond met een zegening door de Dalai Lama, die inmiddels een bekende van hem is en een fan van zijn werk. Helaas zijn de Chinezen minder blij met zijn werk en heeft hij onlangs te horen gekregen dat hij levenslang de toegang tot China (en daarmee tot Tibet) is ontzegt . Hij staat nu op een zwarte lijst met “vijanden” van China en zal waarschijnlijk nooit meer een visum ontvangen. Frederic is hier behoorlijk stuk van en zal voor toekomstig werk dan ook moeten buigen op materiaal dat hij gedurende zijn jaren in Tibet heeft verzameld. Gelukkig heeft hij heel wat verzameld in al die jaren.
Frederic is nog veel meer van plan dan alleen het uitgeven van een enkel fotoboek. We kunnen dus ook nog meer van hem verwachten de komende tijd. Wil je ook een boek bestellen, neem dan contact met ons op. Ik zal dan vragen of hij een boek kan opsturen. De kosten zijn €70 voor twee boeken (het is een dubbelboek, één liggend en één staand exemplaar), ex verzendkosten. Neem zeker ook eens een kijkje op zijn website.
Al met al een bijzonder en inspirerend verhaal, vind je niet? Spreekt Tibet jou aan?
Lilian
17 november 2015 om 18:09Afgelopen september heb ik Tibet 9 dagen mogen bezoeken. De meest bijzondere plek waar ik ooit ben geweest! Prachtige natuur en een hele bijzondere cultuur. Maar ook ontelbaar veel checkpoint en viezigheid. Ga erheen voor de tibetaanse cultuur verder ondergesneeuwd raakt. Een aanrader is om met een georganiseerde reis mee te gaan. Zij regelen de permit, een tibetaanse gids en handelen de vele checkpoints af. Een onvergetelijke ervaring!
Beantwoorden
Reismeisje Lilian
17 november 2015 om 22:57Ik had het niet meer met je eens kunnen zijn Lilian. Tibet is zo'n unieke bestemming, waar je echt niet al te lang meer mee moet wachten om het nog relatief authentiek te kunnen ervaren inderdaad. Triest he, wat daar gebeurt...